zondag 2 juni 2013

#19 Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi

Het is erg interessant om te ervaren dat tegenwoordig in een bibliotheekcatalogus toch meer mogelijk is dan alleen maar het opzoeken van een boek en of het op dat moment in de bibliotheek aanwezig is.
Vooral in Hollandnet het "bewaren en taggen" vind ik persoonlijk zeer behulpzaam, zeker als je op zoek bent naar boeken over een bepaald onderwerp. De "taggs"  brengen je op nieuwe ideeën en ik kan me goed voorstellen dat lezers daar gebruik van maken. Het is ook niet moeilijk om eigen lijsten samen te stellen, de stappen die je moet nemen zijn duidelijk.

Ook in onze eigen Cwise catalogus is het aanmaken van lijsten, taggen, recensies schrijven en zelf een discussie over boeken mogelijk. Ik denk, dat dit een goede zaak is. Mensen luisteren toch vaak naar de mening van andere lezers, willen misschien ook graag hun eigen mening geven en gelijktijdig nieuwe ideeën opdoen. Deze mogelijkheid, om zelf iets aan de catalogus toe te voegen is een aanwinst, niet alleen voor de lezer zelf die zich meer betrokken voelt, maar ook voor de bibliotheken. Misschien om erachter te komen, wat de klant daadwerkelijk lezen wil?

1 opmerking:

  1. Misschien wel, maar lastig te realiseren. Al kun je misschien uit de data wel halen hoe vaak een titel gewaardeerd of getagd is, dat zou nuttige informatie kunnen zijn voor collectievorming.

    BeantwoordenVerwijderen