Hoewel de informatie over dit onderwerp erg interessant was, voelde ik me toch een beetje overdonderd door de hoeveelheid ervan. De beste uitleg vond ik diegene over Paper.li, ik denk mede daardoor, dat die in het Nederlands gegeven werd.
Als ik het goed begrepen heb gaat het om het uitgeven van je eigen digitale krant en om het verzamelen van relevante informatie. Niet helemaal duidelijk is mij of deze geselecteerde informatie dan ook daadwerkelijk betrouwbaar is, maar ik vermoed dat het dan de taak van de zogenaamde "curator" is, dit te beoordelen en een uiteindelijke keus te maken. Dit vereist m.i. toch iets meer, dan alleen maar "een paar knoppen" aanklikken om tot een goed resultaat te komen.
Het verzamelen van informatie is voor een bibliotheek natuurlijk altijd interessant, maar uiteindelijk gaat het erom, wat de klant wil en of hij deze geselecteerde informatie ook nodig vindt.
Ik heb de Daily's van Bibliotheek Enschede en Leeuwarden bekeken. Bij die van Enschede vraag ik me toch af of er daadwerkelijk klanten zijn, die daar dagelijks een kijkje nemen. De Daily van Leeuwarden vind ik persoonlijk interessanter, misschien omdat ze meer berichten op cultureel vlak hebben.
Een verzameling berichten over een bepaald onderwerp zoals bij Scoop.it kan aan de bibliotheek zeker iets toevoegen, mits het onderwerpen zijn, die de klant ook daadwerkelijk interesseren. Toch vrees ik dat welk onderwerp er ook gekozen wordt het altijd maar een bepaald percentage publiek zal bereiken.
Toch realiseer ik me dat de bibliotheek op deze vorm van informatieverstrekking niet achter blijven kan. Misschien zou het nuttig zijn om b.v. via een enquête erachter te komen hoe de klant erover denkt en of hij dit een goede aanvulling op de dienstverlening vindt.
Is dat het geval, zal er toch iemand moeten zijn, die er professioneel mee aan de slag gaat, want volgens mij vergt het toch iets meer tijd als een "verloren uurtje tussendoor", wil men iets goeds presenteren, wat ook actueel blijft.
marion helemaal mee eens hoor. Hier moeten we professioneel mee aan de gang. Het is niet iets wat er even bij kan. Bovendien lijkt het mij een echt vak om current curator te zijn.
BeantwoordenVerwijderenBibliotheken zijn natuurlijk van oudsher content curetor, maar maakte daarin geen keuzes. De bibliotheek wil informatie beschikbaar stellen in de breedste zin van het woord. De universele bibliotheek dus.
BeantwoordenVerwijderenDeze vlieger gaat niet meer op voor de content van het internet. Keuzes maken dus in welke onderwerpen je gaat specialiseren. Een vraag, waar volgens mij nog geen bibliotheek echt is uitgekomen.